Getuigenissen

Catherine
34 jaar, BRCA 1

Mijn moeder had borstkanker. Ik was 11 jaar oud. Daarna kreeg ze uitgezaaide eierstokkanker. Toen ik 22 was, hoorde ik dat ik drager was van de BRCA1-mutatie. Ik begon met regelmatige controles. Mijn moeder overleed op 57-jarige leeftijd, na bijna 20 jaar strijd. Ik besloot een preventieve borstverwijdering te laten uitvoeren na de borstvoeding van mijn tweede zoon. Helaas ontdekte ik, toen ik nog borstvoeding gaf, een knobbeltje. Triple-negatieve borstkanker, op 32-jarige leeftijd. Chemo, borstamputatie, reconstructie, bestraling. 

Ik ben momenteel in remissie en ben mijn leven weer aan het oppakken; ik vind het zelfs nog mooier. Ik weet dat aan alles snel een einde kan komen, dus ik geniet met volle teugen van mijn zonen, mijn man, mijn familie, mijn vrienden en het leven. 

Dit jaar word ik 35 en nu volgt de kwestie eierstokverwijdering. Ik word verscheurd tussen de angst om hetzelfde lot te ondergaan als mijn moeder en de gevolgen van menopauze op zo’n jonge leeftijd. Ik geef mezelf nog een paar maanden om erover na te denken. Ik ben blij dat een platform als dit bestaat. Delen met lotgenoten is essentieel, want kennis is macht.