Risicobeheer

Mensen met een erfelijke aanleg voor kanker die de ziekte nooit hebben ontwikkeld, hebben verschillende mogelijkheden op het vlak van screening en preventie van kanker. De Belgische Vereniging voor Menselijke Genetica heeft screening- en preventierichtlijnen ontwikkeld voor personen waar een mutatie bij werd vastgesteld, die verschillen van richtlijnen voor mensen met een gemiddeld risico op kanker. De richtlijnen worden regelmatig bijgewerkt op basis van nieuwe onderzoeksresultaten. 

Mensen met een hoog risico hebben verschillende medische mogelijkheden om hun risico te beheersen. Je kunt kiezen voor een intensieve radiologische kankerscreening door middel van echografie, MRI en/of mammografie. Screening verlaagt het risico op kanker niet, maar maakt het mogelijk om kanker in een vroeg stadium op te sporen en dus beter te behandelen. Houd er rekening mee dat dit geldt voor de borst, maar niet voor de eierstokken, omdat eierstokkanker in een vroeg stadium momenteel niet kan worden opgespoord met radiologische screening.

Je kunt ook kiezen voor een risicobeperkende operatie om borstweefsel, eierstokken en eileiders te verwijderen voordat kanker zich kan ontwikkelen. Dit wordt ‘profylactische’, ‘preventieve’ of ‘risicobeperkende’ chirurgie genoemd. Hoewel een operatie veel grotere psychologische en fysieke gevolgen heeft dan radiologische screening, kunt u hiermee het risico op het ontwikkelen van de ziekte gedurende uw leven drastisch verminderen.

De keuze blijft persoonlijk. Iedereen moet beslissen welke optie voor hem of haar het beste is. Je medische team kan je helpen om deze beslissing te nemen door ervoor te zorgen dat je over de juiste informatie beschikt en door je door te verwijzen naar de juiste specialisten en lotgenotengroepen die hun ervaringen met je kunnen delen.

Door op de onderstaande pictogrammen te klikken, krijgt u toegang tot de Belgische aanbevelingen voor radiologische screening en risicobeperkende chirurgie. De aanbevelingen verschillen op basis van verschillende factoren, waaronder:

  • genmutatie en risico op verschillende soorten kanker
  • leeftijd
  • geslacht
  • algehele gezondheid
  • beschikbaarheid van effectieve screening- of preventiemogelijkheden voor verschillende soorten kanker
  • je persoonlijke voorkeuren.

Houd er rekening mee dat dit algemene aanbevelingen zijn en dat je samen met je artsen een persoonlijk programma voor kankerrisicobeheer moet ontwikkelen!

Intensieve
screening

Risicoverlagende
chirurgie

We kunnen je op verschillende manieren ondersteunen:

  1. Neem contact met ons op via onze hulplijn
  2. Word lid van onze online community
  3. Neem contact op met een buddy
  4. Lees de getuigenissen